Bahan-bahan (4-5 orang)
250 g tagliatelle (pasta)
4 sudu besar minyak zaitun (untuk menumis)
1 ulas bawang besar – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 biji lobak – dipotong dadu
1 batang seleri – dipotong dadu
300 g daging cincang
250 g tomato puri
250 g sos tomato
1 kiub stok daging
1 sudu besar oregano flakes
2 helai daun salam (bay leaf)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
4 sudu besar minyak zaitun (untuk menumis)
1 ulas bawang besar – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 biji lobak – dipotong dadu
1 batang seleri – dipotong dadu
300 g daging cincang
250 g tomato puri
250 g sos tomato
1 kiub stok daging
1 sudu besar oregano flakes
2 helai daun salam (bay leaf)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Cara-cara
- Untuk tagliatelle (pasta), rebus dalam periuk, tambah sedikit garam. Angkat apabila pasta sudah lembut dan toskan. Gaul pasta dengan sedikit minyak zaitun atau butter.
 - Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak dan seleri, kacau sekata.
 - Masukkan daging cincang, masak sehingga keperangan.
 - Masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau hingga sekata. Masukkan sedikit air jika perlu.
 - Masukkan stok daging, lada hitam, oregano flakes, bay leaf dan garam secukup rasa.
 - Masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
 - Sos bolognese siap untuk dihidangkan dengan tagliatelle.
 
Resepi daripada buku World Food Italy yang telah diubahsuai mengikut kesesuaian.
Posted By:Dapur Malaysia
Copy By:Khairun Nabila.
No comments:
Post a Comment