opick-rapuh

Tuesday 25 September 2012

CARA MEMBUAT MOIST CHOCOLATE CAKE

       

Bahan Bahan (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)

* 3 biji telur
* 2 cwn gula halus
* 1 sudu kecil esen vanilla
* sedikit garam
* 1 cwn susu segar
* 1 cwn minyak jagung/m.masak
* 1 cwn air panas didih
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 sudu kecil rata serbuk nescafe*
* 1/2 cwn serbuk koko*
* 2 sudu kecil baking soda*
* 1 sudu kecil baking powder*=>* diayak

Cara-cara
  1. Ayak bahan2 yg bertanda * dan ketepikan dahulu.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Setelah kembang, masukkan esen vanilla, garam dan minyak.
  3. Masukkan pula susu dan letak air panas. Setelah itu, masukkan tepung dan bahan2 yg di ayak tadi. Gaul sebati.
  4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain supaya air tak menitik atas kek. Setelah air mendidih bolehlah kukus kek dngn api sederhana.
  5. Sapu loyang dngn sedikit butter dan alas kertas minyak. Tuang adunan dan kukus selama 1 jam. Setelah masak, angkat dan sejukkan dahulu sebelum di potong.
  6. Kalau suka bolehlah di sapu chocolate ganache dan hias mengikut citarasa masing2.
Bahan Topping
  • 1 cwn susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar minyak jagung/masak
  • 1/2 cawan serbuk koko
Cara-cara
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api sederhana hingga pekat dan kacau sentiasa dengan whisker dan masukkan esen vanilla, kacau lagi. Bila telah pekat dan berkilat (dlm 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek yg telah sejuk.

=>Kek ini boleh juga di buat dalam bekas2 kecil seperti muffin dan cetak lompang yg dialas kertas muffin atau cupcake. Selamat Mencuba.... 

POST  BY : NURUL AIDA SYAHIRAH BINTI ZULKIFLI

No comments:

Post a Comment