opick-rapuh

Sunday 9 September 2012

cara memasak kuey teow ladna

Bahan-bahan


kueh teow -  digoreng seketika dan di campur kicap manis, ketepikan


Untuk kuah


4 ulas bawang putih - diketuk2
2 sudu minyak
2 sudu sos tiram
2 kiub ayam
2 biji telur
sekeping dada ayam - di potong kecil
sotong - di potong bulat
lobak merah
putik jagung
kailan
cili padi
cili merah
garam  secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung
air secukupnya

Cara-cara


1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kuning. 
2. Masukkan ayam yg dipotong kecil2,kemudian masukkan sotong biarkan seketika.
3. Bila ayam dah masak, masukkan air, sos tiram, kiub ayam, dan garam, tunggu sehingga air mendidih. seketika. 
4. Masukkan lobak merah dan sayur2 lain serta cili.
5. Masukkan telur
6. Kemudian  masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.
7.Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.

Cara menghidang, cuma letak kueh teow dalam pinggan kemudian letakkan kuah ke atas kueh teow tadi, siap. Sedap dimakan panas2.






Masak 2 bungkus tak berapa nak cukup untuk diulang lepas balik terawih, habis masa buka lagi. 


Puas hati makan hasil buatan sendiri, dulu2 rasa macam susah je nak buat kueh teow ladna ni, rupanya senang banga


copy by : Nurul Aida Syahirah bt Zulkifli

No comments:

Post a Comment