opick-rapuh

Tuesday 10 April 2012

Cara Memasak Kek Coklat Kukus.

Bahan-bahan kek
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur
Cara-cara
  1. Campurkan gula pasir, serbuk koko, minyak masak, susu cair dan susu manis ke dalam periuk. Masak sebentar di atas api yang perlahan sehingga semua bahan larut.
  2. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
  3. Pukul telur sampai kembang, campurkan dengan adunan koko. Gaul rata dan campurkan adunan tepung. Gaul sebati dan tuang ke dalam acuan.
  4. Tutup acuan dengan aluminium foil supaya wap tidak masuk ketika mengukus. Kukus kek selama 45-60 minit dengan api yang perlahan.
  5. Keluarkan kek dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum diletakkan topping ke atas kek.
Resepi asal: Ilham Dapur
Bahan-bahan topping (coklat ganache)
150 g thickened/whipping cream
150 g coklat masakan
15 g butter
Cara-cara
  1. Campurkan coklat masakan dan thickened cream dalam satu bekas. Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah double boiling.
  2. Kacau sehingga sebati, kemudian tambahkan butter.
  3. Biarkan campuran sejuk seketika. Bila campuran telah suam, curah coklat ganache ke atas kek.
Resepi asal: Resepi Coklat
Selamat mencuba. :-)
Posted By:Dapur Malaysia
Copy By:Nur Hanizah.

No comments:

Post a Comment