opick-rapuh

Tuesday 10 April 2012

Cara Mmemasak Pasta Bakar.

Bahan-bahan (5-6 orang)
250 g pasta (makaroni, rigatoni atau chifferi)
300 g daging cincang
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 ulas bawang merah – dicincang halus
1 biji lobak merah – dipotong dadu
1 batang seleri – dipotong dadu
250 g tomato puri
250 g sos tomato
Garam dan lada hitam
Minyak untuk menumis
Mozzarella cheese
1 biji telur
Cara-cara
  1. Rebus pasta sehingga masak, kemudian toskan. Gaul pasta dengan sedikit butter atau minyak.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak merah dan seleri. Goreng sehingga daging masak.
  3. Masukkan tomato puri, sos tomato, lada hitam dan garam secukup rasa.
  4. Masukkan pasta dan kacau hingga sekata. Tutup api dan biarkan seketika. Masukkan pasta ke dalam acuan.
  5. Pecahkan telur dan kacau hingga sekata. Ratakan telur ke atas pasta.
  6. Ratakan mozzarella cheese ke atas pasta.
  7. Bakar pasta ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200 celcius selama 20-25 minit.
Posted By:Dapur Mallaysia.
Copy By:Nurul Aida Syahirah.

No comments:

Post a Comment