opick-rapuh

Monday 9 April 2012

Cara Memasak Muffin Wholemeal Pisang Chocolate Rice.

Salam…
Apa khabar semua….uolls sihat tak! Kita kat sini rasa cam tak berapa sihat… rasa cam nak demam je…. Nasib baik baby Sarah sangat baik dan tak banyak meragam… tinggalkan sendiri dan main sorang2 pun tak apa… senang sikit saya nak buat kerja….
Hari ni lepas masak saya sempat menggodak muffin. Muffin ni my favorite….. saya selalu buat untuk minum petang dan alas perut di kala anak2 lapar!! sangat lembut dan lembab! kalau nak sedap biarkan semalaman dulu barulah muffin rasa lebih sedap dan moist!!
Satu adunan muffin boleh dapat dalam 15 biji muffin. Kalau untuk family saya satu adunan tu cukuplah untuk 1 atau 2 hari…..  Boleh intai resepinya kat bawah!!
Resepi Muffin Wholemeal Pisang Chocolate Chip
Bahan2nya
140 gm (1 cwn) tepung gandum ( saya guna tepung halus)
70 gm (1/2 cwn) tepung wholemeal
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
110 gm (1/2 cwn) gula perang @brown sugar
1/4 cwn gula halus
1 1/2 tsp vanilla extract
100 gm (1/2 cwn) mentega
4-5 biji pisang masak – saya guna pisang montel
1/2 cup chocolate chips – sy guna chocolate rice
Cara Penyediaan
1. Ayak tepung, baking powder dan baking soda kedalam satu bekas. kemudian satukan dengan tepung wholemeal. Gaul rata dan ketepikan.
2. Didalam food processor atau blender satukan pisang yang telah dilecek, gula, vanilla dan mentega. Kisar hingga hancur dan sebati.
3. Satukan bahan yang telah di kisar tadi dengan campuran tepung hingga sebati.
4. Kemudian masukkan chocolate chip. Gaul hingga rata.
5. Masukkan adunan di dalam cawan kertas.
6. Bakar dalam oven 160 darjah celcius selama 20-25 minit.
** Kalau nak lebih sedap… biar semalaman dulu barulah dimakan… muffin  akan lebih moist dan lembut  jika di biarkan semalaman terlebih dahulu…
Fresh from oven…. harum je bau kuih yang baru kuar dari oven…. Sebelum orang lain makan tukang buat kuih dah rembat satu masuk dalam molot!!!!
Posted By :Potret Cinta.
Copy By:Nur Hanizah.

No comments:

Post a Comment