opick-rapuh

Sunday 15 April 2012

Cara Memsak Ayam Lada Hitam

Ayam bakar Lada hitam ni siaran ulangan….  Tengok kat peti sejuk cuma ada ayam jerr… dan mood hari ni pulak tak berapa  rajin nak menggulai so kita perap ayam tu dengan sos dan lada hitam…. lepas tu bakar jer ayam tu dalam oven!!! siap!! Ayam ni sedap di makan dengan timun, tomato, salad, sos halia dan sos cili nasi ayam…. Tapi hari ni saya cuma makan dengan sos cili dalam botol jerr…
Resepi Ayam Bakar/Panggang lada hitam
1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih ( saya letak 1 labu bawang putih )
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka )
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam, daun rosemary hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk  hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .
** sedap dimakan bersama sos pencicah, sos nasi ayam atau sos halia.
Posted By:Potret Cinta
Copy By:Nur Fatimah

No comments:

Post a Comment