opick-rapuh

Tuesday 10 April 2012

Cara Memasak Kerabu Sotong.

Bahan-bahan (5-6 orang)
400 gm sotong
1 ulas bawang besar – dimayang
1 biji tomato – dipotong dadu
1 biji lada merah
3 biji cili padi
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
4 tangkai daun kesum
5 sudu besar sos ikan
6-8 biji limau kasturi – ambil air perahan
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara
  1. Celur sotong seketika dengan air panas dan kemudian toskan. Hiris nipis-nipis.
  2. Bahan-bahan kerabu dihiris nipis-nipis.
  3. Masukkan sotong yang telah dihiris dan semua bahan lain ke dalam mangkuk. Gaul hingga sekata.
  4. Siap untuk dihidangkan.
Posted By:Dapur Malaysia
Copy By:Nur Fatimah Nazlia.

No comments:

Post a Comment