opick-rapuh

Tuesday 10 April 2012

Cara Memasak Tagliatelle Bolognese.

Bahan-bahan (4-5 orang)
250 g tagliatelle (pasta)
4 sudu besar minyak zaitun (untuk menumis)
1 ulas bawang besar – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 biji lobak – dipotong dadu
1 batang seleri – dipotong dadu
300 g daging cincang
250 g tomato puri
250 g sos tomato
1 kiub stok daging
1 sudu besar oregano flakes
2 helai daun salam (bay leaf)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Untuk tagliatelle (pasta), rebus dalam periuk, tambah sedikit garam. Angkat apabila pasta sudah lembut dan toskan. Gaul pasta dengan sedikit minyak zaitun atau butter.
  2. Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan lobak dan seleri, kacau sekata.
  3. Masukkan daging cincang, masak sehingga keperangan.
  4. Masukkan tomato puri dan sos tomato, kacau hingga sekata. Masukkan sedikit air jika perlu.
  5. Masukkan stok daging, lada hitam, oregano flakes, bay leaf dan garam secukup rasa.
  6. Masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
  7. Sos bolognese siap untuk dihidangkan dengan tagliatelle.
Resepi daripada buku World Food Italy yang telah diubahsuai mengikut kesesuaian.
Posted By:Dapur Malaysia
Copy By:Khairun Nabila.

No comments:

Post a Comment