opick-rapuh

Monday 9 April 2012

Cara Memasak Mee Goreng Cendawan Tiram,Ayam Goreng.

Salam…
Ni dinner kita orang mlm tadi…. Mee goreng cendawan tiram makan dengan ayam goreng. Ayam goreng tu fresh from kuali…. tu yg berminyak abes!!! Korang jgn ikut pulak… kalau nak makan tos lah dulu kat kertas serap minyak untuk jaga kesihatan. Saya buat cam tu sbb nak nampak cantik dalam gambar!!! nampak real gitu…
Mee goreng cendawan tiram ni my fav…saya masak mee ni tak taruh bawang merah, hanya guna bawang putih ngan cili api je. Rasanya ada rasa garlic2 gitu. U’olls kalu tak suka boleh guna bawang merah cam biasa. Ikut jelah citarasa masing2. Kalau masak mee ni  taruh lebih banyak cendawan tiram lebih sedap!!  Boleh taruh isi ayam, udang dll, tapi saya suka yg kosong je…. tapi kena makan dengan ayam goreng atau lauk2 sampingan lain!. Saya selalu masak mee time dinner… bila nasi dan lauk siang dah abis, malam mesti goreng mee….
Resepi Mee Goreng Cendawan
1 bungkus mee kuning
2 paket cendawan tiram ( yg saiz kecil tu… )
2 pokok sayur pak choy ( apa2 sayur hijau pun boleh…)
4 ulas bawang putih ( ditumbuk )
6-8 biji cili api ( ditumbuk )
4 sudu besar sos tiram ( boleh tambah @ kurang ikut suka )
1 sudu besar kicap manis
minyak utk menumis
Cara…
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi…
2. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap. Kalau ada isi ayam dan udang masukkan time ni.
3. Masukkan mee, sayur dan cendawan tiram. Kacau sebati.
4. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat!!
Posted By:Potret Cinta.
Copy By:Khairun Nabila.

No comments:

Post a Comment